Navigation

Καλώς Ηλθατε Επισκέπτη
( Σύνδεση | Εγγραφή )

2 Σελίδες V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Το Είπε ο Ισοκράτης,436 π.Χ-338 π.Χ.....
V
Cuervo
δημοσίευση 06/10/08, 14:30:22
Δημοσίευση #1

Εξαρτημένος

Ομάδα: Μέλη
Από: Απ'τα Σέρρας
Αριθμός Μέλους: 4384
Σχολή:Πληροφορική

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε απο τον/την Cuervo: 06/10/08, 14:33:00

--------------------
"H Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
Ισοκράτης
Go to the top of the page

+Quote Post
zitanita
δημοσίευση 06/10/08, 16:27:31
Δημοσίευση #2

V.I.P.

Ομάδα: Πληροφορική Moderators
Από: Πανκόραμα
Αριθμός Μέλους: 9

η δημοκρατια εχει ήδη καταστραφει, και προφανως αυτο που ζουμε εδω και αρκετα χρονια δεν ειναι δημοκρατια. Στη σημερινη κοινωνια προφανως και δεν υπαρχει δικαιωμα ελευθεριας, προφανως και δεν υπαρχει καμια αισθηση ισοτητας. Το ποστ σου ειναι λιγο ακαιρο, εκτως κι αν θες να αναλυσεις κατι παραπανω...

--------------------
Αν η περιουσία σου είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχεις στη ζωή σου
καλύτερα βάλε φωτιά μόνος σου

+Quote Post
γκρινιάρης
δημοσίευση 09/10/08, 22:39:34
Δημοσίευση #3

Παλαίμαχος

Από: Ο.Σ.Ε
Αριθμός Μέλους: 669
Σχολή:Απόφοιτος ΑΤΕΙΘ

QUOTE(Cuervo @ 06/10/08, 15:30:22) *
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"

O Ισοκράτης ήταν ένας γλύφτης του Φίλιππου.Ενας εχθρός της Πατρίδας του(της Αθήνας),που για να καταλύσει την Αθηναικη Δημοκρατιά έλεγε τις σοφιστείες για να έρθει ο εκ Μακεδονίας Σωτήρας Φίλιππος.
Αν ζούσε σήμερα ο Cuervo θα τον λέγε Διεθνιστούλη και πρόδοτη.Εγω αρκούμαι στο Γλυφτρονι.

Δημοκρατία χωρίς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ισότητα δεν νοείται

Ελεύθερη η κοινωνία που δεν χρειάζεται σωτήρες και ήρωες.

Και γενικότερα σήμερα οταν λέμε Δημοκρατια εννούμε ΑΣΤΙΚΗ δημοκρατία.
Και τότε για την αρχαία Ελλάδα πρέπει να μιλάμε για την Δημοκρατία των Δουλοκτητών.

Δημοκρατιά γενικά και αόριστα δεν υπάρχει.Η κοινωνία χωρίζεται σε τάξεις(αυτό δεν το αρνείται ούτε...ο Πρετεντέρης).

υ.γ για να μην παρεξηγηθώ,δεν υποστηριζω την μερια του Δημοσθένη,ούτε και θεωρώ τον Ισοκράτη κατ'ανάγκη κακό,απλά τις παπαριές που έλεγε δεν τις παίρνω και στα σοβαρά.

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε απο τον/την γκρινιάρης: 09/10/08, 22:54:08

--------------------
Κανένας νικητής δεν πιστεύει στην τύχη.
Νίτσε

+Quote Post
pattakos
δημοσίευση 09/10/08, 23:11:50
Δημοσίευση #4

I love teithes

Από: n. Efkarpia
Αριθμός Μέλους: 282
Σχολή:Αυτοματισμού

Πιστευω οτι αυτό που έθεσε ο cuervo δεν το εθεσε γιατι ο Ισσοκρατης ο αγαπημένος του ήρωας αλλα απλα γιατι λεει αληθειες για την εποχη που ζουμε, κι ας ήταν τότε μόνο συκοφαντίες.
Από την άλλη ο Δημοσθένης σήμερα θα ήταν ένας Νεο Δημοκράτης που θα εβγαινε και θα προσπαθούσε να πείσει το λαό ότι αφού οι Αμερικανοί δν έχουν ιστορία σαν την δική μας τότε δν θα έπρεπε να υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά στον κόσμο.

Μπούρδες από τη μια μπούρδες κι από την άλλη. Μια από τα ίδια 2400 χρόνια τώρα.

--------------------
That's where we'll meet. Upon that hill. I will walk away and you will lye still. So PAY FOR INSURANCE i'll make up your will

+Quote Post
WIZARD
δημοσίευση 09/10/08, 23:57:29
Δημοσίευση #5

V.I.P.
Group Icon

Ομάδα: Gold Supporter
Από: From the Past to the Future
Αριθμός Μέλους: 1739

QUOTE(γκρινιάρης @ 09/10/08, 23:39:34) *
O Ισοκράτης ήταν ένας γλύφτης του Φίλιππου.Ενας εχθρός της Πατρίδας του(της Αθήνας),που για να καταλύσει την Αθηναικη Δημοκρατιά έλεγε τις σοφιστείες για να έρθει ο εκ Μακεδονίας Σωτήρας Φίλιππος.
Εγω αρκούμαι στο Γλυφτρονι.

Eiσαι σιγουρος γι'αυτο που λες 'γκρινιάρης' ?
δεν μας τα λες καλα.......

Για διαβασε εδω >>
http://www.teithes.com/forum/index.php?sho...amp;#entry94705

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε απο τον/την WIZARD: 10/10/08, 16:42:38

--------------------
Ζεύ πολυτίμητε,δίδου,δ'υγίειαν άμεμφή ειρήνην τε θεάν καί πλούτου δόξαν άμεμπτον.

+Quote Post
Blackie
δημοσίευση 10/10/08, 12:54:38
Δημοσίευση #6

I love teithes

Από: Los Angeles, California.
Αριθμός Μέλους: 109

ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΕ; Έλεος! Δηλάδη ό,τι δίκαιο σου έχω δώσει κατά καιρούς το έχεις χάσει τώρα και φαντάζομαι τρως άκυρο από τους υπόλοιπους που ξέρουν την ιστορία. Να καταλύσει την αθηναϊκή δημοκρατία; χαχαχα, έλεος, τι άλλο θ'ακούσω... Κάνε παρέα κι εσύ με την Ρεπούση, αλλά προφανώς τις ίδιες φιλοσοφίες και προτροπές έχετε! Οι υπόλοιποι πηγαίντε και πάρ'τε ένα βιβλίο, μην ακούτε ό,τι παπαριά σας πετάνε.

Όσον αφορά το τσιτάτο του Ισοκράτη κι αυτό λάθος το βγάζεις; Πράγμα που ειπώθηκε κατά την εποχή παρακμής της Αθήνας, μετά τον Χρυσό Αιώνα; Που δεν υπήρχε σωτηρία; Κοινώς, έθιγε αυτά τα ζητήματα για τα οποία εσύ τον... κράζεις!!! Έγινε λοιπόν η "αριστερίστικη" (γιατί εγώ δεν το λέω αυτό αριστερά, αλλά διεθνιστικές τακτικές) εφαρμογή του 2 μέτρα, 2 σταθμά.

ΥΓ: εδώ για μια μικρή γεύση, αλλά πιστεύω πως καλύτερα θα ήταν να το διαβάσετε από βιβλίο.

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε απο τον/την Blackie: 10/10/08, 13:03:19

--------------------
Suck me, suck me, eat me raw! This is... Harder, Faster!

Παρ'τε ένα δωράκι επειδή είμαι καλό παιδί!

+Quote Post
papaki
δημοσίευση 10/10/08, 15:26:20
Δημοσίευση #7

Έχει ξεφύγει!

Από: ΣΕΣ-Θ
Αριθμός Μέλους: 1218

Θα ήθελα, αν δεν βαριέσαι Cuervo, να διατυπώσεις εσύ(γιατί ο Ισοκράτης δεν βρίσκεται εν ζωή, αλλά κι επειδή εσύ ξεκίνησες αυτήν τη συζήτηση) τους ορισμούς:

-της Δημοκρατίας
-του Δικαιώματος
-της Ελευθερίας
-της Αναρχίας
-της Ευδαιμονίας
-της Ισότητας

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σε ένα βαθμό. Έτσι δε θα καταλήξει πουθενά η συζήτηση. Απλά, ως συνήθως, θα αερολογούμε όλοι και το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χαλάσουμε τις καρδιές μας.

--------------------

"Είπα στην μυγδαλιά : Αδελφή, μίλησέ μου για τον Θεό. Κι η μυγδαλιά άνθισε."
Ν. Καζαντζάκης

+Quote Post
papaki
δημοσίευση 11/10/08, 20:02:57
Δημοσίευση #8

Έχει ξεφύγει!

Μπράβο ρε παιδιά. Μια φορά είπα κι εγώ να γράψω στα πολιτικά, έπειτα από καιρό κι εσείς με συνδέσατε να μην "πώ" με τι...

--------------------

Ν. Καζαντζάκης

+Quote Post
γκρινιάρης
δημοσίευση 19/10/08, 20:49:51
Δημοσίευση #9

Παλαίμαχος

QUOTE(Blackie @ 10/10/08, 13:54:38) *

ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΕ; Έλεος! Δηλάδη ό,τι δίκαιο σου έχω δώσει κατά καιρούς το έχεις χάσει τώρα και φαντάζομαι τρως άκυρο από τους υπόλοιπους που ξέρουν την ιστορία. Να καταλύσει την αθηναϊκή δημοκρατία; χαχαχα, έλεος, τι άλλο θ'ακούσω... Κάνε παρέα κι εσύ με την Ρεπούση, αλλά προφανώς τις ίδιες φιλοσοφίες και προτροπές έχετε! Οι υπόλοιποι πηγαίντε και πάρ'τε ένα βιβλίο, μην ακούτε ό,τι παπαριά σας πετάνε.

Όσον αφορά το τσιτάτο του Ισοκράτη κι αυτό λάθος το βγάζεις; Πράγμα που ειπώθηκε κατά την εποχή παρακμής της Αθήνας, μετά τον Χρυσό Αιώνα; Που δεν υπήρχε σωτηρία; Κοινώς, έθιγε αυτά τα ζητήματα για τα οποία εσύ τον... κράζεις!!! Έγινε λοιπόν η "αριστερίστικη" (γιατί εγώ δεν το λέω αυτό αριστερά, αλλά διεθνιστικές τακτικές) εφαρμογή του 2 μέτρα, 2 σταθμά.

ΥΓ: εδώ για μια μικρή γεύση, αλλά πιστεύω πως καλύτερα θα ήταν να το διαβάσετε από βιβλίο.

Ακού.
Η Ρεπούση είναι Ιστορικός της μεταμοντέρνας σχολής της Ιστοριας.Καμμιά σχέση.
Διάβαζε αυτά που γράφω,μην φαντάζεσαι αυτά που θες να γράφω.

Αυτό που σου λέω λέγεται από πολλούς Ιστορικούς.Για αυτό και μετά τον Δημοσθένη(για πολλούς) έχουμε το θάνατο της κλασσικής Ελλάδας και την εισοδο στην Ελληνιστική(και όχι Ελληνική περίοδο).
Τελειωνει το μοντέλο της πολης κράτος και ερχόμαστε σιγα-σιγα στις αυτοκρατορίες.Αυτό κατέλυσε την δημοκρατια των μικρών δουλοκτητών.

Αν κρινουμε τον Ισοκράτη ανάλογα με την εποχή που έζησε ουσιαστικά πρόδωσε την πολη-κράτος της Αθήνας,για να παραχωρήσει την εξουσία απο τους πολίτες της σε ενα άλλο βασίλειο.
Και ο παππαδώπουλος όταν έκανα χούντα τα ίδια με τον Ισοκρατη ελεγε.

Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος

Κι αν βγω απ' αυτή τη φυλακή κανείς δε θα με περιμένει
οι δρόμοι θα 'ναι αδειανοί κι η πολιτεία μου πιο ξένη
τα καφενεία όλα κλειστά κι οι φίλοι μου ξενιτεμένοι
αέρας θα με παρασέρνει κι αν βγω απ' αυτή τη φυλακή

Κι ο ήλιος θ' αποκοιμηθεί μες στα ερείπια της Ολύνθου
θα μοιάζουν πράγματα του μύθου κι οι φίλοι μου και οι εχθροί
μαρμαρωμένοι θα σταθούν οι ρήτορες κι οι λωποδύτες
ζητιάνοι εταίρες και προφήτες μαρμαρωμένοι θα σταθούν

Μπροστά στην πύλη θα σταθώ με τις κουβέρτες στη μασχάλη
κι αργοκουνώντας το κεφάλι θα χαιρετήσω το φρουρό
χωρίς βουλή χωρίς Θεό σαν βασιλιάς σ' αρχαίο δράμα
θα πω τη λέξη και το γράμμα μπροστά στην πύλη θα σταθώ

--------------------
Νίτσε

+Quote Post
dery
δημοσίευση 19/10/08, 21:12:55
Δημοσίευση #10

Θαμώνας

Από: Ανατολικά της Εδέμ
Αριθμός Μέλους: 5905

Αυτήν την φασιστική αηδία την πρωτοδιάβασα στο γραφείο ενός λοχαγού κάπου εκεί στον Έβρο.
Στον στρατό, εκεί που η διαφωνία θεωρείται ανταρσία, εκεί που εκκολάπτεται η επόμενη χούντα, ναι εκεί στέκει το ρητό.

--------------------
"Nothing can cure the soul but the senses, just as nothing can cure the senses but the soul."

+Quote Post
papaki
δημοσίευση 21/10/08, 10:30:14
Δημοσίευση #11

Έχει ξεφύγει!

Ένα απόσπασμα από το κείμενο, "Περικλέους Επιτάφιος":

Αλλά με ποιον τρόπο φθάσαμε στο σημείο αυτό της δύναμης που είμαστε σήμερα, και με ποια μορφή πολιτεύματος και με ποιες συνήθειες έγινε μεγάλη η δύναμή μας, όλα αυτά θα αναπτύξω πρώτα, και έπειτα θα προχωρήσω στο εγκώμιο αυτών εδώ των νεκρών, γιατί νομίζω ότι δεν είναι ανάρμοστο να λεχθούν αυτά και για την παρούσα περίσταση, και δεν είναι ανώφελο να τα ακούσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αστοί και ξένοι. Έχουμε δηλαδή πολίτευμα, το οποίο δεν αντιγράφει τους νόμους άλλων, μάλλον δε εμείς οι ίδιοι είμαστε υπόδειγμα σε μερικούς παρά μιμούμαστε άλλους. Και ονομάζεται μεν δημοκρατία, γιατί η διοίκηση είναι στα χέρια των πολλών και όχι των ολίγων, έναντι δε των νόμων είναι όλοι ίσοι στις ιδιωτικές τους διαφορές, ενώ ως προς την θέση τους στον δημόσιο βίο κάθε ένας προτιμάται για ένα από τα δημόσια αξιώματα ανάλογα με την επίδοση την οποία σημειώνει σε αυτά, δηλαδή η δημόσιά του σταδιοδρομία εξαρτάται μάλλον από την ατομική του αξία και όχι από την κοινωνική τάξη, από την οποία προέρχεται, ούτε πάλι ένας, ο οποίος είναι μεν φτωχός έχει όμως την ικανότητα να παράσχει κάποια υπηρεσία στην πατρίδα του, εμποδίζεται σε αυτό από το γεγονός ότι είναι άγνωστος. Ζούμε δε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, και σαν πολίτες στον δημόσιο βίο και σαν άτομα στον ιδιωτικό, στις επιδιώξεις μας της καθημερινής ζωής, κατά τις οποίες δεν κοιτάμε ο ένας στον άλλον με καχυποψία, δεν θυμώνουμε με τον γείτονά μας, όταν κάνει ό,τι του αρέσει, ούτε παίρνουμε μια φυσιογνωμία σκυθρωπή, η οποία μπορεί να μην βλάπτει τον άλλο, πάντως όμως είναι δυσάρεστη. Ενώ δε στην ιδιωτική μας ζωή συναναστρεφόμαστε μεταξύ μας χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον, στην δημόσιά μας ζωή, σαν πολίτες, από σεβασμό προ πάντων δεν παραβαίνουμε τους νόμους, υπακούμε δε στους εκάστοτε κατέχοντες τα δημόσια αξιώματα και στους νόμους, προ περισσότερο σε εκείνους από τους νόμους, που έχουν θεσπιστεί για υποστήριξη των αδικούμενων, και σε άλλους, οι οποίοι αν και άγραφοι, η παράβασή τους φέρνει πανθομολογούμενη ντροπή στους παραβάτες. Αλλά και για το πνεύμα μας έχουμε εφεύρει πλείστους όσους τρόπους να το ανακουφίζουμε από τους κόπους, με εορταστικούς αγώνες και θυσίες, τις οποίες έχουμε καθιερώσει καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους, και με ευπρεπή ιδιωτικά οικήματα, η δε ευχαρίστηση την οποία καθημερινά απολαμβάνουμε από όλα αυτά, διώχνει την μελαγχολία.

--------------------

Ν. Καζαντζάκης

+Quote Post
Cuervo
δημοσίευση 24/10/08, 1:15:47
Δημοσίευση #12

Εξαρτημένος

Από: Απ'τα Σέρρας
Αριθμός Μέλους: 4384

QUOTE(pattakos @ 10/10/08, 0:11:50) *
Πιστευω οτι αυτό που έθεσε ο cuervo δεν το εθεσε γιατι ο Ισσοκρατης ο αγαπημένος του ήρωας αλλα απλα γιατι λεει αληθειες για την εποχη που ζουμε, κι ας ήταν τότε μόνο συκοφαντίες.

Να και ένας που με "ποιάνει" ...

QUOTE(papaki @ 10/10/08, 16:26:20) *
Θα ήθελα, αν δεν βαριέσαι Cuervo, να διατυπώσεις εσύ(γιατί ο Ισοκράτης δεν βρίσκεται εν ζωή, αλλά κι επειδή εσύ ξεκίνησες αυτήν τη συζήτηση) τους ορισμούς:

-της Δημοκρατίας
-του Δικαιώματος
-της Ελευθερίας
-της Αναρχίας
-της Ευδαιμονίας
-της Ισότητας

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σε ένα βαθμό. Έτσι δε θα καταλήξει πουθενά η συζήτηση. Απλά, ως συνήθως, θα αερολογούμε όλοι και το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χαλάσουμε τις καρδιές μας.
Τώρα πλάκα με κάνεις και συ?
Δώσε μου και συ τους ορισμούς των λέξεων: επικοινωνία,πουθενά,αερολογούμε,καταφέρουμε.. έλεος δηλαδή....
Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνεις?

Αυτό που εγώ εννοώ το γράφει ο Pattakos..

QUOTE(dery @ 19/10/08, 22:12:55) *

Αυτήν την φασιστική αηδία την πρωτοδιάβασα στο γραφείο ενός λοχαγού κάπου εκεί στον Έβρο.
Στον στρατό, εκεί που η διαφωνία θεωρείται ανταρσία, εκεί που εκκολάπτεται η επόμενη χούντα, ναι εκεί στέκει το ρητό.

Μπήκε και ο Ισοκράτης στο κλαμπ των φασιστοειδών...ΟΛΕΕ ΟΛΕΕ! Γινόμαστε όλο και περισσότεροι!!
Εκκολάπτεται η επόμενη χούντα λέει....OMG OMG OMG

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε απο τον/την Cuervo: 24/10/08, 1:16:17

--------------------
"H Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.
Ισοκράτης

+Quote Post
γκρινιάρης
δημοσίευση 24/10/08, 17:14:43
Δημοσίευση #13

Παλαίμαχος

Δεν νοείται φασισμός την εποχή του Ισοκράτη.
Η Ιστοριά προχωράει,και η κάθε εννοία αξίζει ανάλογα την εποχή της.

Το τι έλεγε ο Ισοκράτης τότε,δεν μπορεί να μεταφέρεται στην εποχή μας.
Αυτό λέω και τέλεία.

--------------------
Νίτσε

+Quote Post
pattakos
δημοσίευση 25/10/08, 12:11:34
Δημοσίευση #14

I love teithes

Από: n. Efkarpia
Αριθμός Μέλους: 282

QUOTE(γκρινιάρης @ 24/10/08, 18:14:43) *
Δεν νοείται φασισμός την εποχή του Ισοκράτη.
Η Ιστοριά προχωράει,και η κάθε εννοία αξίζει ανάλογα την εποχή της.

Το τι έλεγε ο Ισοκράτης τότε,δεν μπορεί να μεταφέρεται στην εποχή μας.
Αυτό λέω και τέλεία.

Για να φτασουμε στην αναλυτικη γεωμετρια χρησιμοποιησαμε τα αρχαια αξιωματα των ευκλειδη, πυθαγορα και λοιπων σοφων ελληνων και μη.
Οπότε για να στερώσουμε μια δημοκρατια θα χρησιμοποιησουμε παλι πηγες απο το παρλθον οσο μακρινο κι αν ειναι, ανεξαρτητα απο την εποχη. Αυτο δν σημαινει οτι τις ενστερνιζομαστε αλλα οτι απλα περνοθμε καποιες ιδεες ή και λύσεις ακόμα, ή απλα τις χρησιμοποιούμε για να μαθουμε...
Το οτι οι ρητοριες αυτες θεωρούνται κόμα σοφες δεν νομιζω οτι ειναι τυχαιο

--------------------
That's where we'll meet. Upon that hill. I will walk away and you will lye still. So PAY FOR INSURANCE i'll make up your will

+Quote Post
kmellos
δημοσίευση 30/01/09, 2:54:09
Δημοσίευση #15

V.I.P.

Από: Πισω σου!
Αριθμός Μέλους: 130

ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ

Το ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την «αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας»

Κάποια ελληνοαμερικάνικη οργάνωση μΆ έχει βάλει στον κατάλογο παραληπτών της και μου στέλνει (όχι μόνο σε μένα, βέβαια) ταχτικά μηνύματα, ως επί το πλείστον εθνικιστικά. Σήμερα, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πήρα από την οργάνωση αυτή ένα μήνυμα με τον ανορθόγραφο τίτλο «Τάδε έφει Ισοκράτης» και το εξής περιεχόμενο:

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία

Κατά σύμπτωση, το ίδιο μήνυμα το είχα πάρει κι από μια εγχώρια ταχυδρομική λίστα, και απ' ό,τι είδα κυκλοφορεί πολύ στο Διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εξέγερση των παιδιών που τα έλεγαν αλήτες.

Δεν θα επεκταθώ στη γνώμη μου για τη δολοφονία και για όσα την ακολούθησαν. Θα ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, με το ρητό του Ισοκράτη, ή μάλλον με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη που πλασάρουν αυτές τις μέρες πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι ελλαδέμπορες. Πριν συνεχίσω, να ομολογήσω ότι το εύρημα δεν είναι δικό μου· ναι μεν εγώ είχα ψυλλιαστεί ότι η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα, αλλά πριν ανοίξω τα κιτάπια μου με πρόλαβε (εκμεταλλευόμενος και τη διαφορά της ώρας) ο φίλος Ηλίας από την Καλιφόρνια, που σΆ αυτόν ανήκει ο έπαινος.

Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

Ο? γ?ρ κατ' ?κε?νον τ?ν χρόνον τ?ν πόλιν διοικο?ντες κατεστήσαντο πολιτείαν ο?κ ?νόματι μ?ν τ? κοινοτάτ? κα? πραοτάτ? προσαγορευομένην, ?π? δ? τ?ν πράξεων ο? τοιαύτην το?ς ?ντυγχάνουσι φαινομένην, ο?δ' ? το?τον τ?ν τρόπον ?παίδευε το?ς πολίτας ?σθ' ?γε?σθαι τ?ν μ?ν ?κολασίαν δημοκρατίαν, τ?ν δ? παρανομίαν ?λευθερίαν, τ?ν δ? παρρησίαν ?σονομίαν, τ?ν δ' ?ξουσίαν το? τα?τα ποιε?ν ε?δαιμονίαν, ?λλ? μισο?σα κα? κολάζουσα το?ς τοιούτους βελτίους κα? σωφρονεστέρους ?παντας το?ς πολίτας ?ποίησεν.

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατΆ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

ΜΆ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

Αυτή η δημοσίευση επεξεργάστηκε απο τον/την kmellos: 30/01/09, 20:29:09

--------------------
Kαταναλώστε έξυπνα, αν δεν γίνεται καθόλου <--κλικ
"¶λλο να εξελίσεσαι, άλλο να αλλάζεις"

Τρελο<--κλικ
κι άλλο Τρελο<--κλοκ

κλικ κλικ κλοκ

+Quote Post

2 Σελίδες V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

hit counter